Lab

обратно

17.3.2009 г.

Инвестирайте в реклама


“Инвестирайте в реклама по време на криза! Това не е наш съвет, а съвет на един от най-авторитетните всекидневници Financial Times. Изданието поде рекламна кампания, подтикната именно от разразилата се световна финансова криза. Призивът е в никакъв случай да не се орязва рекламата, а напротив – да се рекламира още повече фирмата и конкретната дейност.Естествената реакция при криза е да се орязват бюджети, да се съкращават служители и да се затварят офиси. Единствено не трябва да се съкращава рекламата, защото това е все едно да човек да боледува и да спре лекарствата, защото са скъпи. Със сигурност вложените пари в реклама по време на криза се възвръщат.

По лондонските улици са се появили рекламни табели, имитиращи окъсан билборд с надпис: "Глобална криза. Каква грешка прави бизнесът на първо място?" Отговорът е прост - дори в период на финансова криза, вложенията в реклама носят полза, а фирмите, които не рекламират, вървят по неправилен път. Кампанията на FT, освен чрез външна реклама, се води и чрез електронни медии и интернет. Вестникът е създал специализиран микросайт, на който публикува данни от независими изследвания, проведени в години на рецесия. Те показват, че бизнес стратегията да се увеличават разходите за реклама в условията на икономическа криза в дългосрочен план се оказва много успешна.
Проучването на McGraw-Hill, проведено между 600 компании в периода 1980-1985, сочи, че фирмите, които не са спрели да инвестират в реклама по време на рецесията през 1981/1982, по-късно са увеличили продажбите си с 256% спрямо останалите фирми.”

Проверете сами. http://www.ftadmin.co.uk/downturn_web/power.html